One cubic meter of gas
David Camargo & Amauta García

 • residency: 27 september - 9 november 2023 
 • opening: vrijdag 10 november, 16:00-19:00
met Instant Koor om 17:00 uur 
 • tentoonstelling: 10 november - 9 december 2023

Hoe lang duurt het om één kubieke meter gas te maken? Voor hun project in Hotel Maria Kapel reflecteren kunstenaars David Camargo en Amauta García op de uitputtende exploitatie van natuurlijke hulpbronnen met een experiment waarbij ze een keramische verwarmingssculptuur verbinden met een biovergister die warmte genereert uit compost en zo de koude kapel verwarmt tijdens de laatste maanden van het jaar. 

Tijdens de opening op 10 november zal Alejandro Marra interveniëren in de installatie met Marrascopios, lichtmechanismen die een dialoog aangaan met geluidsimprovisaties, en Ciska Ruitenberg zal een Instant Koor organiseren, waarbij we ons verzamelen rond de met biogas verwarmde keramiek. Het publiek wordt uitgenodigd om te zingen en de kapel met hun stemmen te vullen. Het is een uitnodiging om de aanwezigheid van ondergrondse wezens en de diepste tijd van de aarde te voelen, en te luisteren naar de aanwezigheid van verhalen die nog niet verteld zijn.

One cubic meter of gas is onderdeel van een lang onderzoeksproject met verschillende uitkomsten dat kritisch reflecteert op de exploitatie van vulkanen door mijnbouw of stedelijke expansie - in eerste instantie geïnspireerd door verhalen van migrantenvrouwen in de jaren 1970 in Mexico-Stad, die in hun zoektocht naar huisvesting illegaal een wijk stichtten op vulkanische grond, destijds een van de weinige onbebouwde percelen in een verder dichtbebouwde stad. Voor hun project bij HMK legt het duo de onvertelde verhalen van vulkanen in de geografie van Nederland bloot, in het bijzonder de ontginning van het Zuidwal-gasveld bovenop de uitgedoofde Zuidwal-vulkaan onder het oppervlak van de Waddenzee. Hoe lang duurt het voordat we deze elementen uitputten? Hoe kunnen we bewustzijn en aandacht genereren voor de lagen van de bodem die ons draagt en voedt? Temidden van de groeiende bezorgdheid over het milieu, de schaarste van natuurlijke hulpbronnen, torenhoge gasprijzen en slecht geïsoleerde monumentale gebouwen zoals Hotel Maria Kapel, speculeert dit project over de manieren waarop we ons kunnen verhouden tot de wezens die we niet kunnen zien.. 

Met een speciaal voor keramiek ontworpen 3D-printer genereerden ze vormen die lijken op de bacteriën die in de menselijke darm leven, maar ook biogas diep onder het aardoppervlak creëren. Tijdens hun verblijf bij HMK onderzochten ze verschillende relaties met de aarde door specialisten te interviewen op het gebied van opwarming van de aarde, mijnbouw onder water en fossiele brandstoffen. Dit onderzoek vormt de basis voor een film waarvan de trailer wordt vertoond in de kelder van het gebouw, samen met de film Arullo van David en Amauta waarin een slaapliedje wordt gezongen voor de diepste diepten van de aarde.

David Camargo & Amauta García zeggen: ‘Tijdens de residency bij Hotel Maria Kapel willen we een keramische sculptuur maken die verbonden is met een biovergister die de bezoekers van de 16e-eeuwse kapel warm houdt met behulp van bacteriën die diep in de grond leven en aldaar aardgas genereren. Het creatieproces wordt opengesteld voor het publiek om collectief leren te bevorderen en een dialoog aan te gaan met specialisten op het gebied van opwarming van de aarde, onderwatermijning en fossiele brandstoffen, maar ook met kunstenaars en anderen die geïnteresseerd zijn in het zoeken naar andere relaties met de aarde. Het is een uitnodiging om de aanwezigheid van ondergrondse wezens en de diepste tijd van de aarde te voelen, en te luisteren naar de aanwezigheid van verhalen die nog niet verteld zijn.’ 

Amauta García en David Camargo zijn een Mexicaans kunstenaarsduo dat sinds 2011 samenwerkt aan verschillende projecten. Amauta García heeft zich gericht op de relaties tussen stedelijk extractivisme, migratie en affectiviteit voor het milieu. David Camargo onderzoekt het idee van representatie als een verzameling verhalen en simulacra, in de context van een maatschappij die door beelden wordt gemedieerd. Ze hebben hun werk tentoongesteld in Mexico, Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten, Georgië en Cuba. Als duo waren ze artists-in-residence aan de Jan van Eyck Academie, (2021-2022), en Borderland Residencies, Duitsland (2022). Ze werden in 2022 geselecteerd door Stichting NDSM-werf om een site-specific werk te maken in Amsterdam. In 2023 maakte hun film Arrullo deel uit van de Officiële Selectie van het International Film Festival Rotterdam, en in hetzelfde jaar werden ze geselecteerd voor het The Great Wide Open Festival (Nederland), The Alimenterre Festival (België), en artist-in-residence programma van Hotel Maria Kapel (Nederland). 

Mogelijk gemaakt met hulp van Ruud Spil.

Next
Next

Dito Yuwono & Mira Asriningtyas