Bekendmaking artists in residence 2023

Met trots kondigt Hotel Maria Kapel de artists in residence aan voor het jaar 2023. We nodigden kunstenaars en andere beoefenaars uit om bij Hotel Maria Kapel te wonen en te werken, en die periode te gebruiken voor het ontwikkelen en presenteren van nieuw werk.


Bernice Nauta & Gijsje Heemskerk zullen hun residency bij HMK gebruiken om een serie grootschalige aquareltekeningen te maken die als decor dienen voor een film die ze gaan opnemen in de kapel en de stad Hoorn. The Plantriarchy is een kostuumdrama waarin de hoofdpersoon een zaadje is van een "invasieve soort". In hun onderzoek gaan de kunstenaars terug naar de etymologie van de term en vervormen de werkelijkheid door deze te spiegelen in een verhaal waarin met de hand getekende versies van de geschiedenis worden getoond.


De residentie van Narges Mohammadi valt in het voorjaar van 2023 samen met het islamitische Eid. Ze is geïntrigeerd door de ramen van Hotel Maria Kapel. Het heldere warme zonlicht dat door deze grote ramen schijnt, doet haar denken aan toen ze opgroeide in Friesland en zomers door een gefilterde zonnebril keek. Deze bruinkleurige bril die de werkelijkheid een paar tinten warmer maakte, vormt de basis voor haar experiment met eetbaar glas tijdens de residency in HMK.


Sijben Rosa groeide op in Hoorn en vraagt zich af welke aspecten in deze specifieke context hebben bijgedragen aan een vertraging in het ontdekken van hun eigen queer-zijn. De residency bij HMK stelt hen in staat om deze vraag vanuit hun artistieke praktijk verder te onderzoeken. In hun nieuwe film/performance A little bit like the Soul heroverweegt Sijben de heteronormatieve sociale normen rondom care aan de hand van een sculptuur gemaakt door Sijben. Het project onderzoekt hoe objecten kunnen dienen om abstracte sociale en politieke concepten tastbaar te maken. Door de manier waarop we met een object omgaan, het interpreteren en er betekenis aan geven kan het voorwerp veranderen in een katalysator voor menselijke interactie en dialoog. Gedurende de residentieperiode initieert Sijben een Queer Clay Club in HMK en wordt het publiek uitgenodigd om Sijben te vergezellen in deze verkenning. 


Raffia Li onderzoekt de wendingen van tijd en temporaliteiten in het singuliere en collectieve lichaam, daarbij lerend van (gebaren)talen die verder gaan dan die gesproken of geschreven worden. Raffia werkt met het lichaam als een plek voor verzet tegen de kapitalistische manier waarop tijd geconstrueerd wordt, op zoek naar collectieve subjectiviteit. Raffia zal deze residency wijden aan het verder uitdiepen van hun eigen artistieke praktijk, met als specifieke interesses de politiek rondom toegankelijkheid en inclusiviteit in Nederland. De uitkomst van dit onderzoek zal teruggekoppeld worden naar de organisatie van HMK.


Dito Yuwono & Mira Asriningtyas zullen hun langdurige residency gebruiken om onderzoek te doen via een studieplatform genaamd CHANT (Center for Historical Alternative-Narrative and Traces). Hun doel is om meer te weten te komen over ruimtelijke geschiedenis en politieke ervaring van de stad Hoorn als manifestatie van collectieve herinneringen, alsook van mogelijke alternatieve verhalen. Dit platform zal specifiek het historische verhaal van Hoorn in relatie tot de VOC vanuit de twee verschillende polen van de politiek centraal nemen; een tegenverhaal van de Gouden Eeuw vanuit het perspectief van de Indonesische geschiedenis.


Tijdens hun residentie onderzoeken David Camargo & Amauta García de vraag: hoeveel tijd is er nodig voor de aarde om een kubieke meter gas te creëren? Hun onderzoek betreft onderzeese vulkanen, met name die zich onder het oppervlak van de Waddenzee bevinden. Het enige dat aan de oppervlakte zichtbaar is, is een boorplatform; een stille herinnering aan het gas dat hier tot voor kort werd geëxploiteerd. Nu is de vulkaan uitgeput en halen we ons gas van elders. We nog steeds erg afhankelijk van dit onzichtbare maar zo tastbare materiaal. Het kunstenaarsduo zal de relatie van HMK tot gas onder de loep nemen en hun bevindingen aan het einde van het jaar delen - wanneer het meer beïnvloed dan alleen de verwarming: de economie, de politiek en ons individuele dagelijkse leven.


De selectie is tot stand gekomen door middel van de jaarlijkse open call waarbij de selectiecommissie bestond uit de volgende leden:

Maja Bekan (Secretaris bestuur HMK)
Suat Öğüt (Bestuurslid HMK)
Tamara Kuselman (voormalig artist-in-residence)
Inez Piso (Artistiek Directeur HMK)

Previous
Previous

Gezocht: bestuursleden

Next
Next

Open Call 2023