Project: Crip Queer Aid
Kunstenaar: Ana Linhares


- Research residency: 1-24 juni 2022

- Presentation in progress: 9-30 juni 2022
open donderdag-zaterdag, 13:00-17:00 uur

- Lecture performance (Engelstalig): zaterdag 25 juni, 15:00

Voor het project Crip Queer Aid gebruikt kunstenaar Ana Linhares hun verblijfsperiode bij Hotel Maria Kapel als een onderzoeksperiode voor onderzoek naar crip en queer tijdelijkheden, de onzichtbaarheid van ziekte en hun gewiste narratieven. Hen neemt tijdens deze periode gelegenheid voor experiment en onderzoek naar de verhalen, (bouw)structuren en ondersteuning van deze condities, alsook het verkennen van mogelijkheden die het gebruik van een atelier en productieruimte toegankelijker maken voor een kunstenaar die zich binnen dit gevoel van tijdelijkheid beweegt. De inzichten worden gedeeld tijdens een openbare lezingsperformance die op 25 juni in HMK zal plaatsvinden.

Als uitgangspunt zal Ana een foto ophangen van een blauwe plek die twee keer op haar lichaam is verschenen op dezelfde plek, waarvan de oorzaak hen onbekend bleef. Ana documenteerde deze blauwe plek in de vorm van een komeet voordat hij verdween om nooit meer terug te keren en zal hem in de kapel ophangen als vertrekpunt voor haar verblijfsperiode. Het zichtbare aspect van deze blauwe plek gaat in tegen de chronische pijn die Ana in haar lichaam draagt ​​en die meestal onzichtbaar blijft.

Terwijl ze nadenkt over hun ervaringen rond handicap (chronische pijn en autismespectrumstoornis) en de vermoeidheid die daarmee gepaard gaat, vindt Ana het moeilijk om de dingen die zo vaak onbesproken blijven in taal te vatten. Het ervaren van pijn, vermoeidheid en overprikkeling kan alleen worden beschreven als een tijdelijkheid die anderen nooit echt kunnen begrijpen. Hun artistieke praktijk is gebaseerd op vormen van queering van het archief en het veranderen van de benadering van archieven en storytelling en richtte zich recentelijk meer op crip en queer time en het antikapitalistische karakter ervan. Vanwege hun onvermogen wordt Ana voortdurend herinnert aan het idee dat men productief moet zijn en dus een staat van optimale gezondheid moet bereiken, omdat iemands tijdelijkheid over het algemeen eigenlijk is om te werken en geen tijd nodig heeft om te genezen.

Ana Linhares’ ervaring rond handicap maakt het mogelijk om iemands houding ten opzichte ervan en de verhalen erover in twijfel te trekken, die met de tijd veranderen. In de afgelopen twee jaar begon Ana hun verschillende behoeften te begrijpen en tegemoet te komen, in plaats van alleen maar aan te dringen, te forceren of meer te werken tot het punt van een burn-out. Ana woont en werkt in Utrecht en heeft een BA in Fine Arts van de School of Fine Arts - University of Porto (2012) en een MA in Fine Arts & Design, gericht op artistiek onderzoek van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (2019). Onlangs breidde hun onderzoek zich uit naar archiefpraktijken over queer- en crip-relaties binnen een gemeenschap of instelling met het lopende project Crip Queer Aid.

Afbeeldingen: Ana Linhares, Crip Queer Aid, Casco Art Institute, 2020. Kunstenaarsimpressie van Comet (2016), geïnstalleerd bij HMK, als onderdeel van hen residency in 2022.

Previous
Previous

Afra Eisma & Kubilay Mert Ural

Next
Next

Benjamin Francis